Suočeni s izazovima s kojima se susreću naši građani, a koji se odnose na liste čekanja u vezi s realizacijom lijekova za teške bolesti i onkološke pacijente koji nisu u nadležnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, obavještavamo vas da Zavod poduzima aktivnosti kako bi dijelom ublažio ove probleme i osiguranicima Kantona Sarajevo obezbijedio refundaciju lijekova koji nisu na AB listi niti na listi koju finansira federalni fond.

Ukoliko vam je propisan lijek koji nije dio Liste (kantonalne ili federalne) ili je dio Liste, ali ne za vašu dijagnozu (što je često slučaj), imate pravo na refundaciju 50% od plaćenog iznosa. Maksimalni godišnji iznos po osiguraniku je 10.000 KM.

Zahtjev za refundaciju novca za kupljeni lijek osiguranici podnose prema Komisiji za lijekove, koju je imenovalo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo. Zahtjev se predaje na protokol ZZO KS, uz zahtjev za refundaciju potrebno je priložiti nalaz gdje se nalazi preporuka za navedeni lijek i original račun za kupljeni lijek.

Napominjemo da je ukupan broj zahtjeva zaprimljenih za refundaciju lijekova koji nisu obuhvaćeni listom lijekova Kantona Sarajevo u 2023. godini iznosio 1.849, te je odobrena refundacija novčanih sredstava po više osnova u iznosu od 561.187,47 KM. Ukupno evidentirani troškovi na poziciji sredstava za pomoć u liječenju - refundacije lijekova iznose 351.063,50 KM, dok troškovi finansiranja lijekova za IVF iznose 210.123,97 KM.

Zavod poduzima sve aktivnosti iz nadležnosti propisanih zakonom i dalje će raditi na unapređenju prava iz zdravstvene zaštite za naše osiguranike.