Građani Kantona Sarajevo od sada ne moraju prilagati CIPS prijave

Osigurana lica Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ne moraju više prilagati  Potvrdu o mjestu prebivališta, tzv. CIPS prijavu, za ostvarivanje svojih prava u Zavodu. Rezultat je to niza poduzetih aktivnosti od strane menadžmenta Zavoda, na čelu sa direktorom Muamerom Kosovcem, koje za cilj imaju unaprijeđenje procesa poslovanja, kao i jednostavnijeg načina ostvarivanja prava osiguranika na zdravstvenu zaštitu u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja

CIPS potvrda ili PBA3 obrazac zapravo je dokaz o prijavi adrese prebivališta koji u papirnatom obliku sadrži lične podatke, a ovaj dokument građani su prinuđeni koristiti u brojnim sferama života.

Svjedočimo čestim dugim redovima i čekanjima koja opterećuju građane i stvaraju nepotrebne gužve u institucijama. Ovo ne samo da dovodi do gubitka vremena građana, već i do povećane administrativne opterećenosti.

Ukidanje prilaganja CIPS prijavnice zapravo ne znači da Zavod neće imati uvid u podatke podnostitelja zahtjeva.

Zavod je dobio mogućnost pristupa podacima iz evidencije koju u ime izvornih organa vodi IDDEEA, na način da se direktno pristupa bazi podataka i provjerava mjesto prebivališta svih onih koji su podnijeli zahtjev u Zavodu, za ostvarivanje svojih prava, pri tome poštujući sve sigurnosne elemente u vezi sa zaštitom ličnih podataka. Na taj način, Zavod po službenoj dužosti dobiva podatke, a građani ne moraju čekati u redu za izdavanje Potvrde o mjestu prebivališta (CIPS prijava).

Kako je istakao direktor Kosovac, ovim još jednom dokazujemo da su nam osiguranici u stalnom fokusu i na prvom mjestu. Zavod kontinuirano radi na unaprijeđenju prava osiguranika i olakšavanju pristupa njihovim pravima, a ovo je samo jedna u nizu realiziranih aktivnosti.

VIDEO - DNEVNIK TVSA 22 12 2023