Ovim putem obavještavamo naše osiguranike da je Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 27.04.2023. godine, usvojila izmjene i dopune Uredbe  o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo na medicinska sredstva,  kojom se omogućava da svi oboljeli od dijabetesa melitusa tip 1 na inzulinu, ostvare pravo na senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi.

Kako je naglasila predsjednica Udruženja oboljelih od dijabetesa tip1 Alma Mulaosmanović , „Ova odluka i revolucionarno rješenje za naše pacijente u Kantonu Sarajevo, iznimno je velik uspjeh i rezultat rada, udruženja i Zavoda na čelu sa direktorom Muamerom Kosovcemte da se osjete veliki iskoraci Zavoda u unapređenju zdravstvene zaštite ove populacije“

Podsjećamo, Zavod je u martu 2023. godine sačinio prijedlog izmjene i dopune Uredbe, kojom se ukida dobna granica za ostvarivanje prava na senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, a kojim će pravo na senzore imati svi oboljeli od dijabetesa Tip 1 u Kantonu Sarajevo.

Ovim još jednom potvrđujemo opredijeljenost menadžmenta Zavod za provođenjem politike obaveznog zdravstvenog osiguranja kako bi se obezbijedila kvalitetna i efikasna zdravstvena zaštita u najboljem interesu osiguranika Kantona Sarajevo, a Kanton Sarajevo približavamo razvijenim zemljama po pitanju unapređenja zdravstvene zaštite.