Digitalna platforma „eCoVID.Vakcina“ prezentirana je danas ministru zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr Harisu Vraniću u prostorijama Zavoda za zdravstveno osiguranje KS. Kako je najavio direktor ove ustanove Sakib Katana, već sutra bi ova platforma trebala biti puštena u funkciju.

Prezentaciji su prisustvovali direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav, te u ime Doma zdravlja Enes Šačić.

Predstavnik firme „MEDIT“, koja je napravila ovu platformu, upoznao je prisutne sa svim mogućnostima digitalne platforme “eCoVID.Vakcina” koja će pratiti sve administrativne i medicinske podatke koje se odnose na planiranje vakcinacije, vakcinaciju i revakcinaciju, te sve propratne evidencije, uključujući eventualne simptome nakon vakcinacije.

Po njegovim riječima, vrlo je važno definisati sam proces vakcinisanja, što, između ostalog, podrazumijeva logističku podršku za vakcine, broj ambulanti u kojima će se vršiti vakcinacija, ali i definisanje načina revakcinacije.

Potcrtano je kako ovo nije administrativni nego zdravstveni proces, koji se mora na taj način i tretirati, a da će se svaka vakcinacija unositi u karton pacijenta, kao i eventualne kontraindikacije.

Ovo su, kako je rečeno tokom prezentacije, prijedlozi na osnovu kojih će se praviti e-uputnice i prosljeđivati u domove zdravlja, tačnije u timove porodične medicine.

Već duže vrijeme Zavod zdravstvenog osiguranja ima detaljne baze podataka, kao i plan vakcinacije prema kategorijama. Razvijena je i funkcioniše “eCoVID ambulanta”, gdje se automatski na Viber račun registruje osoba kod koje se sumnja na koronavirus, te na isti način, dobija vrijeme i mjesto Doma zdravlja u kojem će mu se uzeti bris.

Prilikom vakcinacije svaka osoba će biti dužna pokazati, zdravstvenu legitimaciju ili ličnu kartu. Naglašeno  je i kako će svaka osoba koja bude vakcinisana na Viber dobiti link sa jedinstvenim QR kodom, tzv. Covid passom, koji će omogućiti online pristup bazi podataka ZZO i na taj način dokazati da je vakcinisana.

„Vrlo sam sad zadovoljan načinom na koji je urađena ova platforma a posebno me raduje što će već od sutra profunkcionirati. Radi se jednom adaptivnoj, agilnoj i vrlo važnoj aplikaciji koja će doprinijeti još boljem razvoju zdravstvenog informacionog elektronskog sistema. Kanton Sarajevo jeste i treba da bude lider u svim procesima“, poručio je ministar.

Najavljeno je da će uskoro biti održana i prezentacija e-bolovanja, koja postoji, ali ih nažalost, po riječima direktora Katane malo lječnika koristi.