Saopštenje vezano za informacije o pozivanju na vakcinaciju naših sugrađana

Kako su se u javnosti od jutros pojavile određene netačne informacije o pozivanju na vakcinaciju naših sugrađana, radi ispravnog informisanja dostavljamo javnosti slijedeće informacije.

Tokom jučerašnjeg dana (17.05.2021.), našim sugrađanima starijim od 70 godina koji su se registrovali putem online aplikacije, putem Vibera su dostavljeni termini za vakcinaciju za današnji dan (18.05.2021).

Kako smo brzo uvidjeli da je određeni broj građana pozvan za vakcinaciju u jutarnjim satima (od 8 do 11), a kako je za danas vakcinacija ipak zakazana od 11h, svim tim sugrađanima smo dostavili dodatne tri poruke sa novim terminima vakcinacije u toku današnjeg dana. Navedenim smo uspješno pomjerili termine jutarnje vakcinacije određenog dijela građana za popodnevne sate, a sve kako bi se održao red i planirani ritam vakcinacije.

Međutim, bez obzira na navedeno, neposrednom provjerom stanja na terenu od strane službenika Zavoda, utvrđeno je da se u jutarnjim satima ispred Zetre pojavio određeni broj naših sugrađana starije životne dobi koji su informisani putem sredstava javnog informisanja da danas opet počinje masovna vakcinacija, a koji nisu imali zakazan termin za vackinaciju danas, odnosno nisu ni pozvani na današnju vakcinaciju. Pored navedenih, pojavio se i određeni broj građana čija vakcinacija je bila predviđena za prošli četvrtak i petak, a koji uslijed tadašnjeg nedostatka vakcina nisu vakcinisani. U razloge ovakvog popusta, te odgovornosti u organizaciji ne želimo ulaziti. Niti jedna od navedenih grupa nije bila predviđena niti pozvana za vakcinaciju danas.

Smatramo krajnje nekorektnim davanje netačnih izjava pojedinih odgovornih osoba u procesu vakcinacije, čiji zadatak bi prije svega trebao biti blagovremeno obezbjeđivanje vakcina u Zetri, održavanje reda priroriteta u vacknaciji prema utvrđenim epidemiološkim prioritetima i uredna evidencija upotrebe i potrošnje vakcina, a zbog čijih propusta je nedavno i uzburkana javnost u Kantonu Sarajevo.

Ljubazno molimo sve naše sugrađane da se registruju za vakcinaciju putem online aplikacije koja je dostupna na web stranici na linku:

https://evakcina-registracija.ezoblak.ba

Navedeni način je zasigurno najbolji i najbrži način da se naši sugrađani vakcinišu kada njihova starosna grupa bude na redu za vakcinaciju, svakako imajući u vidu utvrđene epidemiološke prioritete.