Vezano za prednosti elektronskih zdravstvenih kartica, elektronskih uputnica, elektronskih recepata i slično, ističemo da je podjelom elektronskih zdravstvenih kartica, našim osiguranicima u Kantonu Sarajevo, povećana  efikasnost naručivanja pacijenata, omogućena je svakako bolja i sigurnija razmjena prenosa medicinskih podataka u samom zdravstvenom sistemu, od izdavanja elektronske uputnice do konačne  varijante a to je izdavanje elektronskog recepta.

Također, jedna od prednosti je i ta da osiguranici mogu koristiti usluge zdravstvenih ustanova i apoteka bez potrebe ovjeravanja zdravstvene knjižice svaki mjesec, gdje su se automatski smanjile i nepotrebne gužve u Poslovnicama ZZOKS.

U periodu od 2017.g. do januara 2023.g., Zavod Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je svojim osiguranicima izdao preko 420 000 elektronskih zdravstvenih kartica.

Koristimo priliku da i ovim putem još jednom napomenemo da svim osiguranicima kojima su elektronske zdravstvene knjižice istekle ili ističu, važenje istih će biti produženo automatski u sistemu do 31.12.2023. godine. Obavijest je također postavljena i na našoj zvaničnoj web stranici.