Prošireni program imunizacije (EPI), globalna inicijativa pokrenuta 1974. godine radi proširenja koristi osnovnih vakcina preporučenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije, započinje tokom ovogodišnje evropske sedmice imunizacije, koja se obilježava od 21. do 27. aprila. EPI program se ističe kao jedan od najznačajnijih uspjeha u javnom zdravstvu 20. i 21. stoljeća, čime se spašava gotovo pet miliona života svake godine. Stopa cijepljenosti djece u Bosni i Hercegovini je opala u posljednjim godinama i značajno je ispod preporučenog nivoa od 90% do 95%. Samo 58,04% djece primilo je prvu dozu cjepiva protiv morbila, dok je samo 52,01% primilo prvu pojačanu dozu vakcine protiv difterije, tetanusa i dječje paralize (DTP).

Ured Svjetske zdravstvene organizacije za Bosnu i Hercegovinu (WHO CO BiH), u saradnji s UNICEF-om, uz podršku EU i USAID-a, kontinuirano pruža podršku zdravstvenim vlastima u našoj zemlji za implementaciju redovnih programa imunizacije, kao i za uvođenje nove vakcine protiv HPV-a.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je izdvojio 400.000 KM za nastavak HPV imunizacije ove godine. Ova ulaganja potvrđuju predanost menadžmenta Zavoda unapređenju javnog zdravlja i zaštiti građana od bolesti koje se mogu spriječiti imunizacijom.