Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je putem informacionog sistema omogućio dostavu i preuzimanje certifikata o vakcinaciji sa QR kodom

GRAĐANIMA KANTONA SARAJEVO OMOGUĆENO PREUZIMANJE DIGITALNIH CERTIFIKATA O VAKCINACIJI

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je putem informacionog sistema omogućio dostavu i preuzimanje certifikata o vakcinaciji sa QR kodom – do sada generisano preko 10.000 certifikata

Poštovani,

od danas je u funkciji nova aplikacija putem koje naši sugrađani mogu preuzimati dokumente koji se odnose na njihovu vakcinaciju ili prebolovani Covid-19. Aplikacija je dostupna na linku:

https://evakcina-dokumenti.ezoblak.ba

Kako smo to već ranije najavili, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je u saradnji sa ugovornim implementatorom sistema firmom Medit d.o.o. iz Sarajeva omogućio građanima Kantona Sarajevo da putem online aplikacije preuzmu dokumente koji se odnose na vakcinaciju ili prebolovani Covid-19 i to:

  • certifikat o vakcinaciji,
  • potvrda o preležanom Covidu
  • Rješenje Ministarstva zdravstva o samoizolaciji

Ističemo da će mogućnost preuzimanja gore navedenih dokumenata zavisiti isključivo od toga da li su odgovarajući podaci uneseni u informacioni sistem od strane zdravstvenih radnika u ordinaciji gdje vam je pružena usluga ili na punktu masovne vakcinacije u „Zetri“, na što Zavod nema uticaja. Podaci se kontinuirano ažuriraju u skladu sa dinamikom unosa ili dostave podataka, te ukoliko neki dokument trenutno nije dostupan, molimo da korisnik ponovo pokuša u narednom periodu.

Pored naših sugrađana vakcinisanih u Kantonu Sarajevo, preuzimanje certifikata će biti omogućeno i našim sugrađanima koji su se vakcinisali izvan Kantona Sarajevo i u drugim državama, a koji su izvršili registraciju i priložili validne dokumente te vakcinacije putem naše ranije uspostavljene aplikacije.

U ovom trenutku Certifikat o vakcinaciji je postavljen samo za one sugrađane koji su primili obje doze vakcine, a u narednom periodu će biti postavljeni certifikati i za one sugrađane koji su primili samo jednu dozu. QR kod koji se nalazi na certifikatu omogućava online provjeru autentičnosti dokumenta i dovoljno je isti skenirati kamerom mobilnog telefona (ili bilo kojim skenerom) kako bi se prikazao online link za provjeru navedenog dokumenta. Dokument je lako provjerljiv sa bilo kojeg mjesta na svijetu jer se skeniranjem QR koda i otvaranjem linka koji on prikazuje vrši uvid u online certifikat o vakcinaciji.

Certifikat koji je dostupan našim građanima je izrađen u skladu sa okvirnim smjernicama EU i isti se može provjeriti online u stvarnom vremenu, a da li će isti biti prihvaćen na graničnim prelazima kao validan dokument, zavisit će isključivo od odluke države u koju se putuje. Pojedine države imaju svoju metodologiju prihvatanja certifikata za vakcine koje nisu odbrene od strane regulatorne agencije EU. Obzirom da Bosna i Hercegovina nije članica EU i nije potpisnik Sporazuma o EU COVID pasošu, svi građani se upućuju da prije putovanja provjere uslove za ulazak u zemlju u koju žele da putuju i validnu dokumentaciju u pogledu prihvatljivosti certifikata, izdavaoca certifikata i vrste vakcine kojom je osoba vakcinisana.

Implementator sistema sarajevska firma Medit d.o.o. je do sada generisala preko 10.000 Certifikata o vakcinaciji za naše sugrađane, uposlenike pojedinih državnih agencija, te pripadnike diplomatskog kora koji su vakcinisani sa obje doze, a cjelokupnu podršku procesu vakcinacije pruža potpuno besplatno.