Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac u okviru Operativne grupe za zdravstvo pri Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, na poziv State Department-a SAD-a (INL) boravi u posjeti Americi u posjeti Agencijama za provođenje zakona iz oblasti otkrivanja prevara u zdravstvenom sektoru.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, Muamer Kosovac u okviru Operativne grupe za zdravstvo pri Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, na poziv State Departmenta SAD-a (INL) boravi u posjeti Americi u posjeti Agencijama za provođenje zakona iz oblasti otkrivanja prevara u zdravstvenom sektoru.

Delegacija predvođena Visokim savjetnikom za borbu protiv korupcije Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini gosp.Ericom Larsonom će posjetiti na desetine agencija u San Dijegu (CA) među kojima je i FBI kojom prilikom će se upoznati sa najnovijim izazovima u sprečavanju i otkrivanju zloupotreba iz zdravstvenog osiguranja i nelegalnom trgovinom lijekovima.

Delegaciju pored direktora Zavoda čine i predstavnici zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevu, zamjenica glavne tužiteljice  Kantona Sarajevo,  Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

U toku desetodnevne posjete  učesnici će proći kroz posebnu obuku i kroz iskustva u otkrivanju nepravilnosti steći nova saznanja u borbi protiv nezakonitosti u zdravstvenom sektoru koja će u saradnji sa Uredom uz podršku Ambasade SAD-a moći primjenjivati u okviru svojih organizacija.

Ovo je još jedna podrška Vlade SAD-a domaćim vlastima u uspostavi sistemskih barijera korupciji u zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo koja pokazuje opredjeljenost ka uređenju boljeg i održivog sistema zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo.