Posljednjeg dana u mjesecu februaru obilježava se Međunarodni dan rijetkih bolesti. To je prilika da se prisjetimo važnosti razumijevanja, podrške i solidarnosti prema osobama koje žive s rijetkim bolestima.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ističe se svojom predanošću pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite, posebno kada je riječ o rijetkim bolestima. Cilj je olakšati pristup liječenju, istovremeno podižući svijest o potrebama osoba koje se bore s rijetkim bolestima. U prilog tome, u 2023. godini, Zavod je izdvojio značajnu sumu od 4.269.000 KM za liječenje rijetkih oboljenja.

Zavod ima posebne programe koji obuhvataju 1.271 pacijenta, među kojima su oboljeli od akromegalije, cistične fibroze, plućne arterijske hipertenzije, reumatoidnog artritisa i sličnih oboljenja, protokol o realizaciji programa obezbjeđenja enteralne prehrane za djecu, protokol o realizaciji programa za liječenje tuberkuloznih pacijenata nakon provedenog bolničkog liječenja, protokol o realizaciji programa obezbjeđenja lijekova za palijativnu njegu, bezglutenskog brašna za oboljele od celijakije, enteralne prehrane za odrasle pacijente, protokol o realizaciji programa obezbjeđenja lijeka somatotropin za liječenje osiguranih lica sa apsolutnom deficijencijom hormona rasta, protokol o realizaciji programa obezbjeđenja lijekova za liječenje osiguranih lica oboljelih od juvenilnog idiopatskog artritisa i plak psorijaze kod djece, protokol o realizaciji programa za oboljele od srednjeg do teškog oblika bolesti psorijaze.