Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je, nakon transparentno provedenog javnog poziva, zaključio ugovore sa 86 isporučioca medicinskih sredstava, čime će osiguranicima Kantona Sarajevo od 1. jula 2024. godine biti dostupno više od 150 medicinskih sredstava. Na javni poziv mogli su se podjednako prijaviti svi isporučioci medicinskih sredstava.

Novim ugovorima značajno je povećan broj medicinskih sredstava koja osiguranici mogu dobiti na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Po prvi put, osiguranici će moći na "Potvrdu o potrebi medicinskih sredstava" ostvariti pravo na dječija neurološka kolica, senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, kompresivni rukav i rukavicu za limfedem, aparat i trakice za mjerenje protrombinskog vremena u krvi, perike od prirodne kose za djecu, Brajevu pisaću mašinu, govorni tlakomjer za slijepa lica, kao i mnoga druga sredstva propisana Uredbom o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo na medicinska sredstva.

Lista isporučioca medicinskih sredstava gdje se mogu realizovati potvrde biće objavljena na web stranici Zavoda i dostupna u svim poslovnicama Zavoda.

Kako je istakao direktor Zavoda, Muamer Kosovac, ovo je veliki korak naprijed za zdravstveni sistem Kantona Sarajevo, a kojim se potvrđuje posvećenost Zavoda pružanju najbolje moguće zdravstvene zaštite i brige za sve osiguranike.

„Povećanjem broja dostupnih medicinskih sredstava bez dodatne doplate, nastojimo olakšati svakodnevni život naših osiguranika, posebno onih kojima su ova sredstva prijeko potrebna. Kontinuirano ćemo pratiti kvalitet isporučenih sredstava i zadovoljstvo naših osiguranika kako bismo osigurali najviši standard usluge, jer su nam osiguranici na prvom mjestu“, rekao je direktor Kosovac.

Na zvaničnom potpisivanju obratili su se predstavnici ortopedskih kuća Cemedic, KS Reha, Bauerfeind.

„Ranije je bilo poteškoća u našem radu, ali je prvi put učinjeno nešto konkretno na krajnje transparentan način. Direktor Kosovac je za vrijeme svog mandata napravio zaista konkretne korake u pogledu unapređenja zdravstvene zaštite i to je za svaku pohvalu“, poručili su predstavnici ortopedskih kuća. 

Zahvalili su se na dosadašnjoj saradnji te pohvalili transparentan i efikasan rad menadžmenta Zavoda pod rukovodstvom direktora Muamera Kosovca te su naglasili da je primjetno znatno unapređenje Zavoda u kratkom periodu, kao i sama briga o osiguranicima.

Sklapanje ovih ugovora znatno će uticati na živote mnogih oboljelih i članova njihovih porodica. Među njima su bolesnici s teškom inkontinencijom kojima su prijeko potrebne pelene, ulošci i slični proizvodi, te osobe s invaliditetom koje koriste ortopedska pomagala, poput invalidskih kolica i proteza.

Primjena ugovora o isporuci medicinskih sredstava biće pod stalnom kontrolom, u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, uz ispitivanje zadovoljstva osiguranika isporučenim sredstvima.