Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac potpisao je sa predstavnicima osam privatnih zdravstvenih ustanova ugovore za „Deficitarne usluge“.

„Kao što je i najavljeno prilikom usvajanja Finansijskog plana za 2023.godinu, Zavod je u potpunosti usmjeren za revolucinarno poboljšanje zdravstvene zaštite u KS, naši osiguranici zaslužuju i moraju dobiti više!

Današnje potpisivanje ugovora sa PZU omogućava građanima, koji bi čekali na određene dijagnostičke preglede preko 90 dana, da mogu obaviti tu uslugu brže. Ovo je samo jedan od projekata koji je najavljen i u najkraćem roku realiziran.

Zajedničkim aktivnostima sa Ministarstvom zdravstva smo do kraja iznijeli ovaj projekat i građanima KS ćemo omogućiti brži put ka ostvarivanju svojih prava.

Radi se od oko 20.000 ugovorenih usluga koje će građani moći uz određene kriterije obaviti u privatnim zdravstvenim ustanovama i neće morati čekati po godinu dana na određene dijagnotičke pretrage.

 ZZOKS je u svrhu smanjenja lista čekanja na pojedine preglede, a prema uputi Ministarstva zdravstva ugovorio dijagnostičke postupke za 22 deficitarne zdravstvene usluge u iznosu od 2.247.990,00 KM.

Naši osiguranici više neće dugo čekati na CT snimak, magnetnu rezonancu, ultrazvučne preglede, color dopler i mnoge druge pretrage jer sada imaju mogućnost, ukoliko usluga ne može biti realizirana u javnim zdravstvenim ustanovama u određenom roku da koriste usluge i privatnih zdravstvenih ustanova sa kojima Zavod ima ugovore.

Naravno u skladu sa jasno definiranom procedurom.

Ovim gestom olakšavamo osiguranicima, našim Javnim zdravstvenim ustanovama koje su prebukirane i gdje su liste čekanja zaista duge, i gdje pacijenti ispaštaju višemjesečnim čekanjima na dijagnostičke preglede“, kazao je direktor Muamer Kosovac i dodao da Zavod nastavlja raditi u interesu građana i osiguranika i najavljuje nove aktivnosti koje će omogućiti jednostavni pristup zdravstvenoj zaštiti.

 „Mi to možemo i istrajat ćemo u realizaciji postavljenih ciljeva. Sredstva su osigurana FP ZZO KS za 2023. godinu i nastavljamo sa aktivnostima i u 2024.godini “, kazao je Kosovac.

-Danas je potpisan ugovor sa osam privatnih zdravstvenih ustanova:

PZU "MOJA KLINIKA"
PZU POLIKLINIKA "ATRIJUM"
PZU POLIKLINIKA "DR. AL-TAWIL"
PZU POLIKLINIKA "DR. AL-TAWIL" STUP
PZU SPECIJALNA BOLNICA "CENTAR ZA SRCE" DR. KACILA
ZU "ALEA DR. KANDIĆ"
ZU POLIKLINIČKI CENTAR "SANASA"
ZU POLIKLINIKA "ALTAMEDICA BETA"

Procedura o načinu ostvarivanja prava osiguranih lica na deficitarne usluge